Film

For Sama

Donderdag 27 januari 2022 om 9.30 en 13.00 uur

 

Doelgroep: 5de en 6de jaar SO (ASO, TSO, BSO)
Duur: 100 min.

Max. publiek: 500
Locatie: Casino

Toegang: 3 euro
Genre: documentaire

 

Een journalist en een dokter worden verliefd in volle oorlogstijd. Terwijl hun stad Aleppo gebombardeerd wordt, trouwen ze en krijgen ze een baby. Moet het jonge gezin vluchten om de veiligheid van hun kind te waarborgen of ter plaatse blijven? Met een handheld camera registreert Syrisch journaliste Waad al-Kateab de opstand tot aan hun gedwongen evacuatie in 2016. Gedurende die vijf jaar wordt de revolutie neergeslagen en de stad belegerd en gebombardeerd.

Al-Kateab filmt het oorlogsgeweld in al zijn bloederige details en draagt de film op aan haar dochtertje Sama, die geboren werd terwijl de bommen vielen. Toen ze Aleppo verliet – het verzet gebroken, de stad een ruïne – smokkelde ze 12 harde schijven mee, met 500 uur aan opnames. Veel dichterbij kan de oorlog niet komen. Wie deze Oscar-genomineerde documentaire ziet, krijgt de vraag niet uit zijn hoofd: hoe kon de wereld dit laten gebeuren?

‘For Sama’ is een documentairefilm uit 2019, geproduceerd en verteld door Waad Al-Kateab en geregisseerd door Al-Kateab en Edward Watts.

Wanneer

DO 27/01/2022 om 09:30 uur

Prijs

3 euro

Top