DOX

Birds

Echte vrijheid, hoe ziet dat eruit?  

De jonge talentvolle choreograaf en danser Dalton Jansen keek in de jeugdzorginstelling waar hij opgroeide vaak uit het raam naar de vogels buiten. Ze waren vrij, maar wel de hele dag bezig hun eten bij elkaar te sprokkelen. Hoe zou het hem zelf vergaan als hij straks vrij was? Zou hij het redden, daar in de buitenwereld? In de DOX-voorstelling ‘Birds’ verbeeldt Dalton de moeilijke weg naar volwassenheid van jongeren die niet thuis kunnen wonen. 

In de voorstelling vol dans, spoken word en muziek word je meegezogen in de belevingswereld van de jongeren die wonen in een jeugdzorginstelling. Hoe deal je met de toekomst als je geen veilig nest hebt gehad? Ben je wel klaar voor de maatschappij? En is de maatschappij wel klaar voor jóú? 

Dalton wil met ‘Birds’ laten zien dat het kan: je uit een benarde situatie vechten, al is het niet makkelijk. ‘Als je in een jeugdzorginstelling woont, kun je het gevoel hebben dat je een outsider bent. Ouders, vakanties, een ‘gewoon’ leven: dat ken je allemaal niet. Nadenken over de toekomst kan daarom heel beangstigend zijn. Ook is er vaak niet veel oog voor talent in dit soort instellingen. Dat ik wilde dansen, vonden ze daar bijvoorbeeld geen goed idee. Door met deze jongeren te praten en hier een voorstelling over te maken wil ik hun wensen en dromen zichtbaar maken, ze een stem geven.’ 

In ‘Birds’ vertaalt Dalton de verhalen van de jongeren met wie hij sprak naar een caleidoscopische mix van disciplines, die uitdaagt tot reflectie. Hoe ga jij om met tegenslag? Durf je te dromen? Sla jij je vleugels uit, in de hoop dat je kunt vliegen? 

CREDITS 
Concept Dalton Jansen 
Choreografie Dalton Jansen, Rúben Garcia Arabit en Jefta Tanate 
Eindregie Anne Maike Mertens 
Tekstbijdrage Bart van den Donker, Leandro Ceder, Dalton Jansen, Jefta Tanate, Anne Maike Mertens 
Dans en spel wordt nader bekend gemaakt 
Muziek Winterdagen 

Lichtontwerp Jasper Nijholt 
Kostuumontwerp Odair Pereira en Melitia Grace Wiebers 

Artistieke coaching Timothy de Gilde & Hildegard Draaijer 
Stichting BlackBirds in coproductie met DOX, Productiehuis Theater Rotterdam & Nineties productions 
Met dank aan Yousri Benriad, Patricia Furtado, Lili Mercera, Jary Dekkers van stichting Pameijer voor hun bijdrage aan de voorstelling. 

Wanneer

DO 22/02/2024 om 20:15 uur - Laatste tickets

Prijs

ABO € 10 / Jongeren -25 € 7 / RED € 11,5 / VVK € 13

AANRADERS

Volledig programma
Top