The Anatomy Lesson revisited

Karin Arink

Karin Arink is één van de deelnemende kunstenaars aan de tentoonstelling ‘The Anatomy Lesson Revisited. Ze werkt vanuit ervaringen van hoe zij als persoon bestaat in relatie tot anderen. Haar reflectie tot het werk van Rembrandt is de bewondering van diens werk omwille van de manier waarop hij met verf lichamen en texturen tastbaar kan maken. In deze lezing licht ze de tentoonstelling in het algemeen en haar werk specifiek toe.

Ze is afgestudeerd aan de WdK Academie Rotterdam, Rijksakademie Amsterdam en Piet Zwart instituut (MEiA 2016). In 1992 won ze de Eerste Prijs Prix de Rome Sculpture. Haar werk is veelvuldig geëxposeerd in spraakmakende musea en galerijen. Sinds 1999 is ze kunstpedagoog en  vanaf 2012 is ze verbonden aan de WdKA School of Art.

In haar individuele studiopraktijk gebruikt ze een verscheidenheid aan media, zoals tekst, animaties en (textiel, keramiek, gips, hout, gesneden vinyl , papier maché) voorwerpen en (uitgesneden) foto's. Ze werkt vanuit ervaringen van hoe zij als persoon bestaat in relatie tot anderen. We manifesteren ons door kleding, lichaamshoudingen en aanwezigheid, en door taal. Ze visualiseert 'states of self': reflecties op wat het betekent om zich via deze vormen te (kunnen) manifesteren. Fysieke elementen zijn vaak op een vervormde en affectieve manier herkenbaar. Sinds 2017 maakt ze nieuwe werken met behulp van de materialen en werken die in haar atelier aanwezig zijn. Dit doet ze onder de Nederlandse titel 'VerteerWezens': wezens, ontstaan uit een proces van ontbinden en herdenken/hermaken. 

Haar reflectie tot het werk van Rembrandt is de bewondering van diens werk omwille van de manier waarop hij met verf lichamen en texturen tastbaar kan maken. De anatomische les gaat, zoals beschreven, ook deels over toeschouwerschap: het lichaam van de veroordeelde ontmaskerd en ontleed door de rijke en rijke mannen van die tijd. Het doet haar onder andere denken aan het werk Sneeuwwitje van Marlene Dumas. Deze scenografie is zeer inspirerend om nieuw werk te creëren. 

Lezing n. a. v. de tentoonstelling THE ANATOMY LESSON REVISITED.

Wanneer

MA 19/02/2024 om 20:00 uur

Prijs

Inschrijvingsgeld € 10

AANRADERS

Volledig programma
Top