Jan De Deken

Melk, honing, kerosine

Op reis naar de gelukkigste en ongelukkigste plaatsen ter wereld.

Om uit te zoeken wat mensen (on)gelukkig maakt in verschillende culturen en levensomstandigheden, reisde Jan De Deken naar elf uithoeken op zes continenten. Hij was te gast bij sloppenwijkbewoners in het door oorlog verscheurde Oost-Congo, een Rwandees gezin dat zich een weg naar de middenklasse baant en veel gelukzoekers die geloven dat verlossing elders ligt dan thuis. Hij proefde van de met champagne overgoten weltschmerz van jonge Singaporese bankiers en van het Japanse cyberdaklozenbestaan. Hij zocht het (on)geluk in ayahuasca-ceremonies, vluchtelingenkampen en een koude rivier die Fort Europa van het Midden-Oosten scheidt.

Onderweg vroeg Jan De Deken aan honderden mensen wat hen gelukkig maakt. Schuilt geluk in tevredenheid? Hoe gelukkig kunnen mensen die in conflictgebied leven zijn? Hoe belangrijk zijn vrijheid, identiteit en religie voor ons geluk? Met humor en een kritische blik doorprikt De Deken clichés en belicht hij de tekortkomingen van internationale geluksonderzoeken, die al te vaak geschreven zijn met een westerse bril en niet standhouden in andere culturen.

Jeroen Olyslaegers: "'Melk, honing, kerosine' is een wilde trip. De verhalen zijn sterk, de inzichten rijk. Maar wat Jan De Dekens boek zo bijzonder maakt, is hoe zijn eigen transformatie leesbaar wordt. Dat maakt het boek zo intens, zo persoonlijk en zo universeel."

NRC Handelsblad:"Een zoektocht naar geluk eindigt al snel in een clichématig zelfhulpboek waar niemand een steek wijzer van wordt. Maar in Melk, honing, kerosine voelt deze queeste oprecht aan. De Vlaamse journalist heeft oog voor detail en neemt zowel de gelukswetenschap als zichzelf met een korrel zout. Toch doet dit niet af aan de boodschap van het boek. De mooie en diepgaande verhalen van de mensen die hij onderweg interviewt spreken voor zichzelf."

Jan De Deken (1985) reist sinds 2010 de wereld rond op zoek naar opmerkelijke verhalen. Hij werkte als freelancecorrespondent in Rio de Janeiro en schreef reportages vanuit meer dan dertig landen, waaronder Nigeria, Zuid-Afrika, de Filipijnen, China, Bulgarije, Uruguay, Haïti en de Verenigde Staten. Zijn reportages verschenen onder andere in Knack, Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer, De Correspondent, Trouw, De Standaard en De Morgen. De Deken levert ook bijdragen voor Radio 1. 

Momenteel werkt Jan De Deken vooral voor Knack & VRT.

Wanneer

ZA 14/12/2024 om 20:15 uur - Tickets beschikbaar

Prijs

ABO: € 10 / RED: € 11 / VVK: € 12 / KAS: € 14 / UiTPAS Kansentarief: € 2,8

AANRADERS

Volledig programma
Top