THREE DECADES

Doré Grandjean

Mijn kunst is het verhaal van de zoektocht naar mezelf. Ik weet nu bijna wie ik ben, waar mijn plaats is in de wereld, maar het brengt geen rust. Alles verandert voortdurend: ik, de mensen en de rest daar omheen.

De schilderkunst is mijn taal, maar daarom niet noodzakelijk een communicatiemiddel. Ik schilder mezelf en mijn leefwereld die veel te complex is om met anderen te delen.

Zij staren wel naar mij en naar mijn wereld, meestal voyeuristisch, vaak welwillend, en soms pogend te begrijpen. Maar ik bewaar afstand, ik ben nog lang niet klaar, ik heb nog zoveel wervelende kronkels te ontrafelen.

Schilderen is het leegpompen van de geest, maar die wordt steeds vlugger bijgevuld met immer evoluerende ideeën en indrukken. Een teveel aan inspiratie is nefaster dan een tekort. Het werkt soms verstikkend, maar kan ook exploderen in fantastische creaties van vormen en kleuren die resulteren in verschillende stijlen.

De schilder in mij is een exhibitionist, soms subtiel, soms uitdagend brutaal. Ik ben op zoek naar erkenning, wil deel uitmaken van het geheel dat de onsterfelijkheid van de schilderkunst belichaamt. Maar daarom moet ik nog geen concessies doen, niet op het gebied van stijl of techniek, en zeker niet wat mijn onderwerpen betreft. Ik vertel over mezelf en mijn wereld, vaak met symbolen die weerkeren: gezichten als spiegel van emoties. Ik toon dat alles wel aan de mensen waartussen ik leef, maar ik weet niet of ze mij begrijpen, dat hoeft ook niet, zolang ze maar niet verlangen dat ik hen begrijp.

De ballast werd afgegooid, de artiest in mij is gegroeid, ik heb nu een filter ingebouwd die onbelangrijke dingen tegenhoudt en ik kijk naar de wereld op mijn manier. Maar bovenal is er die dwingende scheppingsdrang waarvoor alles moet wijken.

In deze expo heb ik een selectie gemaakt uit de laatste 30 jaar schilderkunst.

Doré Grandjean  www.doreart.be

 Mijn schilderijen waren reeds te bewonderen tijdens talloze tentoonstellingen in New York, Parijs, Barcelona, Madrid, Brussel, Antwerpen enz.…

 

 

Top